top of page
10-PhotoRoom.png
Search
  • Writer's pictureSanja Starešinić

ŠTO VIDIŠ KAD ZASTANEŠ NA TREN?


Koliko smo svjesni brzine prolaska vremena? Najčešće-vrlo malo.


Koje su situacije kad osvijestimo da je godina dana proletjela? Po mom iskustvu najčešće su dvije situacije: 1. Vrijeme oko Božića i nove godine ("Pa kud je već proletjela godina? Kao da smo prije mjesec dana kitili bor?") 2. Vrijeme oko ljetnog godišnjeg odmora ("Pa kud je proletjela godina? Kao da smo se neki dan pakirali za more?")


Zašto nismo svjesni brzine prolaska vremena? Jurimo kroz dane i svi su nam isti. Ustajemo u isto vrijeme, jedemo isti doručak, radimo isti posao, poslije posla obavljamo iste stvari, idemo spavati, čekamo vikend. Tako se dani stope, dan i dan postanu tjedan, tjedan mjesec, mjesec godina. Izmjenjuju se godišnja doba, a i to primijetimo samo kad zastanemo na tren.


Zašto uopće zastati na tren? Samo ako zastanemo na tren postat ćemo svjesni sebe i svega oko sebe i u tome je ljepota života. Biti ovdje i sada, biti u ovom trenutku, ovom SADA kad nema ni jučer ni sutra. I onda čuješ pticu koja pjeva na grani i vidiš ljude koji prolaze nasmijani i one koji prolaze zabrinuti i omirišeš lipu u prolazu i pojedeš najukusniji sladoled. Ne zato jer je stvarno najukusniji, nego zato jer si prisutan cijelim svojim bićem dok ga jedeš.


Kad razmislim, najljepši trenutci su mi ostali baš ti. Kad sam sjela negdje na nikakvo posebno mjesto i samo promatrala i samo bila prisutna u trenutku.

Baš ti trenutci za koje će neki reći da su gubljenje vremena, e baš ti su najdragocjeniji. Baš ti trenutci su oni koji će vam stvoriti odmak i zbog kojih vam se neće dani spojiti u tjedne, a tjedni u mjesece. Baš ti trenutci donijet će vam svjesnost o vremenu.

Probajte pa mi javite vaša iskustva.Sanja Starešinić, coach

Comments


bottom of page